Kako spanje vpliva na stanje kože?

Kako spanje vpliva na stanje kože?

Zima je naporno obdobje za našo kožo. Ko padejo temperature, pade tudi nivo vlage v naši koži. Dodaten stres predstavljajo velike temperaturne spremembe, ki smo jim pozimi izpostavljeni skoraj na vsakem koraku. Dodatno »delo« pa koži prinese tudi premik ure na zimski čas, ki vpliva na naš bioritem.

Nekateri med nami sprememb ne opazijo, nekateri pa premik ure dolgo čutijo kot posledico spremembe dnevnih navad in motnje spanja. Noč kot taka je izjemno pomembna za splošno zdravje, saj spanje podnevi in ​​spanje ponoči nista primerljiva.

Medtem ko je po eni strani noč čas, ko naše telo počiva in upočasni večino telesnih funkcij (pulz, krvni tlak, telesna temperatura, dihanje), po drugi strani naša koža ponoči deluje zelo intenzivno in hitro, podnevi pa je osredotočena na zaščito pred stresom, bodisi tistega iz okolja (UV sevanje, mraz, onesnaženje) bodisi fiziološkega (ustvarjanje prostih radikalov). To pomeni, da se v koži ponoči odvija drugačni procesi kot podnevi.

Življenjske aktivnosti čez dan imajo velik vpliv na kakovost spanca. Ko govorimo o koži, kot največjem človeškem organu, s površino kar 2 m2, je spanec ključnega pomena za njeno zdravje. Pomanjkanje spanja vpliva na nastanek gub, pigmentacijo in zmanjšano elastičnost kože.

Številne raziskave pa kažejo, da kar 30 % odraslih ne spi dovolj.

Kako spanje vpliva na kožo?

Verjetno ste že slišali, da telo potrebuje 8 ur spanca dnevno. Spanje je sestavljeno iz več faz, ki prispevajo k dobremu počutju, optimalnemu delovanju organizma, nenazdanje pa tudi k zdravju naše kože.

Prve tri ure spanja hipofiza izloča somatotropin, rastni hormon. Prav ta prispeva k mladostni koži, negovo pomankanje pa pospešuje proces staranja.

Poleg somatotropina se v naslednji fazi spanja izloča tudi melatonin, ki deluje kot antioksidant. Pomaga zaščititi kožo pred delovanjem prostih radikalov, ki so prav tako odgovorni za prezgodnje staranje kože. Melatonin sodeluje pri proizvodnji ženskih spolnih hormonov, ki določajo čas začetka menstruacije, dolžino menstrualnega cikla in čas vstopa v menopavzo. Naloga melatonina v koži je tudi nevtralizacija poškodb, ki jih je povzročilo UV sevanje, torej spodbuja regeneracijo kože, njegovo pomanjkanje pa se hitro pokaže kot siv ten kože, temni podočnjaki in kot različni vnetni procesi.

Zadnja faza spanja se imenuje REM faza. To je čas, ko začne raven kortizola (stresnega hormona) upadati skupaj s temperaturo kože. Ko se koža ohladi, se mišice sprostijo in začne se proizvodnja kolagena. Prav zaradi te beljakovine koža postane mehka in bolj gladka, dorobne gubice so manj opazne. Če telesu ne zagotovimo dovolj spanca, se začne divogovati raven stresa, poškodujejo se kolagenska vlakna in struktura kože, zmanjša se njena elastičnost, koža izgublja čvrstost ... Slab spanec namreč zvišuje raven kortizola, ta pa povzoča nastanek vnetnih procesov, aken in drugih nepravilnosti.

Zagotovo poznate občutek, ko vam jutranji pogled v ogledalu pokaže, da niste spali dovolj? O, ja. Temni podočnjaki povedo vse! Pojavijo se zaradi nezadostnega spanca, pa tudi zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov. Zato ne pozabite na vsaj 2 litra vode dnevno, železo, vitamin C in ustrezno nego kože na predelu okoli oči.

Nasveti za dober spanec

Koža se čez dan sreča s številnimi dejavniki iz okolja, nečistočami, pa tudi s stresom in snovmi iz prehrane, ki jo zaužijemo. Zato jo je treba vsak večer najprej ustrezno očistiti, med spanjem pa bo sama poskrbela za razstrupljanje in regeneracijo.

Odhod v posteljo naj bo pravi ritual, če se le da, ga začnite vsak dan ob približno isti uri. Najprej topla kopel ali tuš, da sprostite napete mišice. Nato skrbno očistite obraz, odstranite nečistoče in morebitne ostanke ličil.
Sledi naj nanos nočne kreme, ki bo pripomogla k razstrupljanju in regeneraciji vaše kože, da bo ta zjutraj pripravljena na izzive novega dne. Če vam ustreza, pred nanosom kreme uporabite še serum, ki bo poskrbel za še boljše rezultate.

Namesto mineralnih olj uporabljajte rastlinska, saj se mineralna ne vpijejo, ampak ostanejo na površini kože in ustvarijo zaščito plast, ki jo koža ponoči ne potrebuje, saj ni izpostavljena aresivnim zunanjim dejavnikom.
Tik pred spanjem se izogibajte uporabi telefonov, tablic in drugih elektronskih naprav. Priporočljivo je tudi, da vsaj eno uro, preden se odpravite v posteljo, ne gledate televizije.

Ključen čas za razstrupljanje kože je med 22. uro zvečer in 2. uro zjutraj, medtem ko se koža od 2. do 6. zjutraj obnavlja. Da ima torej koža dovolj časa za »okrevanje« po napornem dnevu, morate spati dovolj.

Ne glede na to, koliko ste stari, je spanec eden najpomembnejših predpogojev za pravilno delovanje telesa in mladosten videz kože.

Ljubite svojo kožo, ker s tem cenite sebe!

Oddajte svoj komentar