Odkrij, katere sestavine delujejo proti izpadanju las

Odkrij, katere sestavine delujejo proti izpadanju las

Odkrij, katere sestavine delujejo proti povzročenemu izpadanju las povezanih s stresom, hormonskimi spremembami in kot posledica prebolelega Covida. Forcapil Anti-Chute linija vsebuje rastlinske izvlečke, vitamine in minerale, ki so ključni pri zmanjšanju in zaustavitvi izpadanja las.

V nadaljevanju predstavljamo, zakaj je Anti-Chute linija učinkovita in kakšno je zadovoljstvo pacientov, ki so imeli težave z izpadanjem las.

Če ti izpdajo lasje in ti to pokvari dan, beri naprej in izvedi kako ustaviti slabe dni!

ŽVEPLOVE AMINOKISLINE

Žveplove aminokisline, kot sta cistin in metionin, pomagajo pri sintezi keratina, iz katerega so zgrajeni lasje. Keratin predstavlja kar 80% sestave las.

 • Cistin in metionin

Cistin je ena od oblik cisteina in spada med aminokisline, osnovne gradnike keratina – beljakovin, ki gradijo lase. Primarna funkcija aminokisline metionin je sinteza cisteina. Dve molekuli cisteina tvorita cistin. Obe aminokislini pomagata pri spodbujanju rasti in krepitvi las. (1) (2)

 • Arginin

Arginin je aminokislina, ki je prekurzor dušikovega oksida. Ta igra ključno vlogo pri širjenju krvnih žil in s tem spodbuja prekrvitev. Zahvaljujoč temu spodbuja pretok kisika in hranilnih snovi v lasni mešiček. (3)

 • Cink

Cink bo ob zadostnem vnosu spodbudil rast las. Ta mineral spodbuja pravilno delovanje in obnovo lasnih mešičkov, iz katerih rastejo lasje. Pozitiven učinek cinka na rast las so potrdili tudi v študijah, v katerih so ga uporabljali bolniki z alopecijo. (4) Pomaga tudi, da so nohti močni in se ne lomijo. (5)

RASTLINSKI IZVLEČKI

imajo antioksidativno funkcijo, močne tonične lastnosti, ki preprečijo izpadanje las.

 • Damski drobnjak

Še posebej priznan kot močan tonik za lase, ki deluje na alopecijo, spodbuja rast las in je koristen v boju proti prhljaju. Učinkovitost je posledica flavonoidov (antioksidativni učinek), terpenov in karotenoidov, ki so prisotni v tej rastlini. (6) (7)

 • Proso

Njegovi izvlečki dokazano prestrukturirajo lipidno pregrado kože in lasišča ter tako povečajo njuno zaščito pred zunanjimi agresijami. Posebej primeren je za boj proti izpadanju las zaradi stimulacije in proliferacije keratinocitov, od katerih je odvisna hitrost rasti (8). Prav tako zagotavljajo rahlo hidracijo in izboljšajo sijaj las.(9)

 • Poljska preslica

Evropski svet jo je priznal zaradi njegovih sebostatičnih lastnosti oziroma uravnavanja proizvodnje sebuma. Nadzemni deli rastline so bogati z mineralnimi elementi, kot so silicij, kalij, kalcij, mangan in fosfor. Njegova sestava in lastnosti omogočajo dolgotrajno uporabo za krepitev in boj proti izpadanju las in lomljivih nohtov. (10)

 • Kopriva

Je ena od rastlin, ki jih je pregledal Odbor strokovnjakov za kozmetične izdelke Evropskega sveta. Odobren je zaradi svojih toničnih in sebostatičnih lastnosti = uravnavanje proizvodnje sebuma. Kopriva je dobro poznana pri negi las, predvsem pa se uporablja v šamponih in sprejih za mastne lase. Prav tako je znana po svojih lastnostih, ki delujejo proti prhljaju (11)

 • Ginko (Ginkgo biloba)

Ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki pomagajo uravnavati in omejevati delovanje prostih radikalov. Zaradi teh lastnosti je zaveznik las, saj s svojo sposobnostjo ščiti celice in lasne mešičke pred oksidativnim stresom. Evropski odbor kozmetičnih strokovnjakov potrjuje tonične lastnosti ginka. Je stimulans in antioksidant, ki spodbuja mikrocirkulacijo in oskrbo lasnih mešičkov s hranilnimi snovmi ter tako spodbuja rast las. (12)

 • Bambus

Se tradicionalno uporablja kot kozmetična sestavina. Ima antioksidativne, zaščitne lastnosti. (13)

HIDRATACIJA LASIŠČA

pomembna je za zaščito pred oksidativnim stresom in boljšo rast las

 • Hialuronska kislina

Hialuronska kislina deluje kot goba in tako zadržuje vodo na površini kože. Zato ni presenetljivo, da deluje kot rezervoar vode in pomaga ohranjati raven vlažnosti lasišča. Vlažno lasišče vodi do boljše rasti las. (14)

 • Pirolidon karboksilna kislina (PCA)

Pirolidon karboksilna kislina (PCA) je derivat aminokisline, glutaminske kisline. Številne raziskave so potrdile njegovo delovanje in vitro in in vivo kot higroskopnega sredstva (vpijajo ali zadržujejo vodo iz okolja). Ima vlažilne lastnosti (veže vlago) in omogoča, da absorbirana voda preide skozi stratum corneum (najgloblja plast povrhnjice). Omogoča kratkoročno in dolgoročno izboljšanje navlaženosti kože. (15)

VITAMINI B SKUPINE

za močne lase in njihovo rast

 • Biotin

Njegovo pomanjkanje vodi do seboroičnega dermatitisa, suhe kože, tankih in lomljivih las ter alopecije. Njegova vloga je pri sintezi beljakovin, predvsem keratina, ki je odgovoren za zdrave lase in nohte. (16)

 • Vitamin B5 (pantotenska kislina)

Klinični pregledi kažejo, da vitamin B5 pomaga obnoviti pravilno delovanje lasnih mešičkov in pomaga zmanjšati izpadanje las.(17)

 • Vitamin B6

sodeluje pri sintezi cisteina in njegovi vgradnji v keratin, kar spodbuja zdravo rast las. Deluje neposredno na žleze lojnice, zato je vitamin B6 še posebej indiciran pri zdravljenju mastnih las. (18)

 • Vitamin B9

(folna kislina) igra pomembno vlogo pri presnovi aminokislin in je nujna v celičnem procesu lasnega mešička.

Viri:

(1) D’Agostini F, et al. Chemoprevention of smoke-induced alopecia in mice by oral administration of L cystine and vitamin B6. J Dermatol Sci 2007;46(3):189-198
(2) Schmutz JL, et al. Smoking and hair. The benefit of sulphur-containing amino acids. New Dermatol 2003;22:460-465
(3) Wolf R, et al. Nitric oxide in the human hair follicle: constitutive and dihydrotestosterone– induced nitric oxide synthase expression and NO production in dermal papilla cells. J Mol Med 2003;81(2):110–117.
(4) Park, H., Kim, C. W., Kim, S. S., & Park, C. W. The Therapeutic Effect and the Changed Serum Zinc Level after Zinc Supplementation in Alopecia Areata Patients Who Had a Low Serum Zinc Level :: AD :: Annals of Dermatology (anndermatol.org)
(5) Zinc deficiency and nails: Relationship, signs, treatment, and more. Zinc deficiency and nails: Relationship, signs, treatment, and more (medicalnewstoday.com)
(6) Učinak gospinog vlaska protiv gubitka kose izazvanog testosteronom
(7) Journal of Drug Delivery and Therapeutics
(8) (39) Geervani P, et al. Nutrient composition and protein quality of minor millets. Plant Foods Hum Nutr 1989;39(2):201–208.
(9) Chandra D, et al. Review of Finger millet (Eleusine coracana (L.) Gaertn): A power house of health benefiting nutrients. Food Science and Human Wellness 2016;5:149–155.
(10) Council of Europe. Equisetum arvense. In: Plants in cosmetics, Volume I. Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2002. p 125–126
(11) Council of Europe. Urtica dioica. In: Plants in cosmetics, Volume I. Strasbourg: Council of Europe publishing, 2002. p 213–214.
12) Kobayashi N, et al. Effect of leaves of Ginkgo biloba on hair regrowth in C3H strain mice. Yakugaku Zasshi 1993;113(10):718–724
(13) Sangeetha R, Diea YKT, Chaitra C, Malvi PG and Shinomol GK. The Amazing Bamboo: A Review on its Medicinal and Pharmacological Potential. Indian Journal of Nutrition 2015;2(1):01–07
(14) SOLIANCE Cristalhyal high molecular weight hyaluronic acid 19/01/2009.
(15) Martini MC. Produits hydratants. Martini MC, Seiller M. Actif et additifs en cosmétologie. 2 nd Edition. Paris: Editions Tec & Doc, 1999. p 288–289
(16) [Pharmacologic effects of biotin on epidermal cells] – PubMed (nih.gov)
(17) Use of the phototrichogram to assess the stimulation of hair groth – An in vitro study of women with androgenetic alopecia (researchgate.net)
(18) Le Grusse J, et al. Vitamine B6, Pyridoxine. In : Les Vitamines. Données biochimiques, nutritionnelles et cliniques. Centre d’étude et d’information sur les vitamines

Oddajte svoj komentar