Zaradi pomanjkanja vitamina c umrlo 2 milijona mornarjev!

Zaradi pomanjkanja vitamina c umrlo 2 milijona mornarjev!

V 18. stoletju je zaradi bolezni skorbut, ki je posledica hudega pomanjkanja vitamina C, umrlo približno 2 milijona mornarjev.

Vitamin C je namreč ključen pri nastajanju kolagena – glavne beljakovine v vezivnem tkivu, njegovo pomanjkanje pa se pogosto kaže v nastanku modric, krvavenju dlesni, izpadanju zob, bolečin v sklepih, počasnejšem celjenju ran in nenazadnje tudi v oslabelosti srčne mišice oziroma srčnem popuščanju, kar lahko vodi v smrt.

Mornarji, ki so bili dolgo časa na morju, so spadali med najbolj ogrožene, ker niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave oziroma hrane, bogate z vitaminom C. Na morju so jedli večinoma kruh in slano meso, v katerih o vitaminu C ni ne duha, ne sluha. Bolezen je bila med mornarji tako pogosta, da so kapitani ladij pričakovali, da se polovica njihove posadke, ne bo nikoli več vrnila domov.

Sprva so domnevali, da skorbut zdravijo kisline, zato so mornarji morali piti ocetno kislino (kis) in celo žvepleno kislino. Ko to ni prineslo spodbujajočih rezultatov, so raziskovali še dlje in ugotovili, da gre zdravilni učinek pri zdravljenju skorbuta pripisati vitaminu C. Od takrat je bila na krovu obvezna zaloga citrusov in zelja, saj je le-to najbolj obstojno na dolgih plovbah brez hladilnic. S tem se je končal večstoletni »morilski pohod« skorbuta nad mornarji.V 18. stoletju je zaradi bolezni skorbut, ki je posledica hudega pomanjkanja vitamina C, umrlo približno 2 milijona mornarjev. Vitamin C je namreč ključen pri nastajanju kolagena – glavne beljakovine v vezivnem tkivu, njegovo pomanjkanje pa se pogosto kaže v nastanku modric, krvavenju dlesni, izpadanju zob, bolečin v sklepih, počasnejšem celjenju ran in nenazadnje tudi v oslabelosti srčne mišice oziroma srčnem popuščanju, kar lahko vodi v smrt.

Je skorbut izkoreninjena bolezen? NE!

Skorbut se danes zdravi s prehranskimi dopolnili z vitaminom C in z uživanjem svežega sadja ter zelenjave. Kljub temu, da je skorbut v današnjih časih zelo lahko preprečiti in še lažje zdraviti, se še srečujemo z njegovimi izbruhi. In to se ne dogaja v deželah tretjega sveta, izbruhe skorbuta so zaznali v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, predvsem pri družinah z nižjimi dohodki, ki si zdrave uravnotežene prehrane ter svežega sadja in zelenjave, ne morejo privoščiti ter pri neješčih otrocih.

Vitamin C pa ni pomemben le zaradi preprečevanja nastanka skorbuta…

#Je najpomembnejši antioksidant v zunajcelični tekočini

V telesu konstantno nastajajo prosti radikali, to so reaktivne, visoko nestabilne spojine, ki hitro in nenadzorovano reagirajo z drugimi molekulami v našem telesu. Za celico so te reakcije škodljive, saj jo poškodujejo in posledično vodijo v razna obolenja (diabetes, rakava obolenja, ateroskleroza, artritis, prehitro staranje). Prostim radikalom se ne moremo izogniti, saj ne nastanejo le pod vplivom stresa in ioniziračojega sevanja, ampak nastajajo z vsakim vdihom, z vsakim izkoristkom kisika za celično dihanje. Antioksidantimed katere spada vitamin C, proste radikale in njihovo škodo nevtralizirajo, preprečijo in v nekaterih primerih škodo celo popravijo. Antioksidanti torej predstavljajo obrambo naših celic.

#Krepi imunski sistem

Dokazano je, da ima vitamin C vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema. Ravno imunski sistem pa je tisti, ki nas varuje pred vdorom tujkov in mikroorganizmov (bakterije, virusi), in tisti, ki se aktivno bori proti škodljivcem.

#Skrbi za zdravje žil in srca

Vitamin C skrbi za zdravo ožilje, ker ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil.

#Manj utrujenosti in boljše psihološko delovanje

Vitamin C prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju ter bistveno prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Potrebe po vitaminu C

Povišane potrebe po vitaminu C imajo predvsem kadilci, nosečnice, ženske, ki jemljejo kontraceptive ter tisti, ki se ukvarjajo z bolj intenzivno športno aktivnostjo. Ker je vitamin C termolabilen (razpade, če je izpostavljen višjim temperaturam) in dokaj neobstojen na zraku, priporočamo uživanje sveže, lokalne zelenjave ter sadja. V zimskih mesecih, ko je dostop do domačega svežega sadja in zelenjave praktično nemogoč, si lahko pomagamo z najboljšim približkom domačemu pridelku iz vrta – 100% naravnim vitaminom C iz Acerole.

ŽiviloVsebnost vitamina C (na 100g)PDV*
Acerola 1700 mg 2125%
Paprika 139 mg 174
Brstični ohrovt 114 mg 143%
Brokoli 97 mg 121%
Kivi 71 mg 89%
Jagode 64 mg 80%
Pomaranče 50 mg 71%
Limone 53 mg 66%
Paradižnik 14 mg 17%
Krompir 11 mg 14%
Korenje 10 mg 13%

*PDV=priporočen dnevni vnos

Azinc Acerola

Azinc BIO
Acerola 1000

100% naraven vitamin C
Prehransko dopolnilo, žvečljive tablete, s sladkorjem in sladilom

Inovativna 100 % naravna rastlinska formulacija vitamina C (brez umetnih barvil in sintetičnih vitaminov), ki se pridobiva iz jagod rastline acerola. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter povečuje absorpcijo železa.

 > NA PROIZVOD 

Oddajte svoj komentar