Intravenska uporaba vitamina C naj bi pomagala uničevati rakave celice

Intravenska uporaba vitamina C naj bi pomagala uničevati rakave celice

Članek se nanaša izključno na dodajanje vitamina C intravensko, kar pomeni dodajanje neposredno v žilo z infuzijo.


Čeprav ameriška Agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) ni odobrila intravenozne uporabe velikih odmerkov vitamina C za zdravljenje raka, je bilo znanstveno dokazanih kar nekaj primerov njegove uspešne uporabe.1

Znanstveniki so dokazali, da intravensko dajanje (injiciranje v žilo) vitamina C, ki zaobide normalno presnovo v črevesju, povzroči od 100 do 500 krat višjo koncentracijo vitamina C v krvi kot med peroralnim jemanjem.

Intravenska uporaba ali intravensko dajanje je aplikacija vitamina z injiciranjem neposredno v žilo, medtem ko peroralna uporaba pomeni jemanje vitamina skozi usta.

Izjemno visoka koncentracija vitamina C v krvi, ki se daje intravenozno, v resnici dokazuje sposobnost vitamina C boja proti rakavim celicam.


Študija primera #1 jemanja vitamina C pri zdravljenju raka

51-letni bolnik z metastazami je zavrnil običajno zdravljenje raka in se namesto tega odločil za visok intravenozni odmerek vitamina C v odmerku 65 g, dvakrat na teden, deset mesecev.2 Vzporedno so uporabljali tudi druge alternativne terapije: N-acetilcistein, ekstrakt beljakovin timusa, ekstrakt celotne ščitnice (posušena in zmleta ščitnica namenjena uporabi v medicini) in niacinamid.

Na obeh pljučnih krilih so vidne lezije, označene s črtami in puščicami na radiografiji prsnega koša spodaj.

Po desetih mesecih zdravljenja so bili rezultati normalni, kot je prikazano na rentgenski sliki prsnega koša, razen ene nenormalnosti v levem pljučnem krilu, ki je bila najverjetneje le pljučna brazgotina.


Študija primera #2 jemanja vitamina C pri zdravljenju raka

49-letni bolnik z rakom mehurja se je namesto kemoterapije odločil za intravenozno zdravljenje z vitaminom C.2 Tri mesece je prejemal 30 g vitamina C, dvakrat na teden, nato pa štiri leta 30 g enkrat na 1-2 meseca.

Pacient je bil devet let po diagnozi v dobrem zdravstvenem stanju, brez simptomov ponovitve ali metastaz. Pacient je uporabil tudi naslednje dodatke: kromov pikolinat, rastlinski izvleček, laneno olje, hondroitin sulfat, α-lipojska kislina, glukozamin sulfat, L. rhamnosus in selen ter Lactobacillus acidophilus.


Kako natančno vitamin C deluje na rakave celice?

Ko se vitamin C razgradi, nastane vodikov peroksid, ki lahko vstopi v rakavo celico in jo uniči, medtem ko so zdrave celice na vodikov peroksid neobčutljive.
Rakave celice so torej manj sposobne izločati vodikov peroksid v primerjavi z zdravimi celicami, zato so bolj občutljive na poškodbe vodikovega peroksida. To pomeni, da izjemno velika količina vitamina C poškoduje rakavo tkivo, ne da bi poškodovala zdravo tkivo. Zdrave celice lahko na več načinov odstranijo vodikov peroksid in ga ohranijo na dovolj nizki ravni, da jim ne škoduje.3

To je tudi velika prednost pred kemoterapijo, ki uničuje tudi zdrave celice, za razliko od vitamina C, ki se loti samo bolnih celic.

Članek je povzetek članka, objavljenega na https://www.shape-able.com/how-vitamin-c-kills-cancer-cells.html, ki je nastal na podlagi spodaj navedenih virov, in ni direktno povezan z izdelki Arkopharma.

[1] Vir: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15377059/
[2] Vir: https://www.cmaj.ca/content/174/7/937
[3] Vir: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231716302634?via%3Dihub

*Vse informacije in opisi na straneh www.arkopharma.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Oddajte svoj komentar