RDEČICA – pogosta težava kože

RDEČICA – pogosta težava kože

Nezdrava koža ima lahko velik vpliv na kakovost življenja posameznika. Z ustrezno nego se lahko izognemo marsikateri težavi, še posebej pa moramo biti skrbni, če imamo občutljivo kožo ali kožno bolezen. V tem primeru moramo uporabljati dermatološke izdelke, ki so posebej formulirani za prav določeno težavo s kožo, izogibati pa se moramo kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo agresivne sestavine in so močno odišavljeni. Kožo moramo v toplejših mesecih vedno dobro zaščititi pred sončnimi žarki, pozimi pa predvsem pred mrazom. Neprijetna težava občutljive kože je pogosto tudi rdečica, ki je lahko znak resne kožne bolezni.

Imate rdečico? Kako jo prepoznate?

Ljudje, ki imajo kožo, nagnjeno k rdečici, najprej opazijo, da pogosteje zardevajo. Začasna rdečica lahko z leti preide v trajno rdečino obraza, kasneje pa so pridružijo tudi vidne razširjene žilice na licih, nosu, bradi in čelu. Koža je ponavadi suha, peče in skeli. Brez ustreznega ukrepanja, bolezen lahko še napreduje – njena skrajna oblika je trajna zadebelitve kože. Najbolj znana je gomoljasta zadebelitev nosu ali rinofima.

4 faze kože z rdečico

Ko rdečica obraza ni le odraz zadrege
Rdečica je povsem naraven odziv našega telesa na različna čustvena stanja, na nihanja temperature ozračja, pogosto se pojavi tudi ob telesnih naporih. Ko ob srečanju z osebo, ki pospeši utrip našega srca, zardimo, verjetno nismo zaskrbljeni. Precej bolj pa so psihično obremenjene osebe, pri katerih pordelost z obraza ne izgine tako hitro, pač pa tam ostane daljši čas ali celo trajno.

Rdečica prizadene predvsem ženske s svetlo in občutljivo kožo, nagnjeno k suhosti. Pojavi se lahko okoli 25. ali 30. leta, najpogostejša pa je pri 45-ih letih.

Poznamo 5 stopnje rdečice in če ne ukrepamo takoj, se stanje prične slabšati in preide v naslednjo stopnjo:

  • začasna rdečica ali zardevanje,

  • trajna rdečica (eritroza) – na primer na licih,

  • trajna rdečica in hkrati vidne krvne kapilare (kuperoza),

  • papulo-pustularna rozacea,

  • rinofima.

Kaj vpliva na rdečico?
Rdečica nastopi zaradi prekomernega izločanja VEGF (žilni endotelijski rastni faktor), ki povzroči širjenje krvnih kapilar.

Sicer pa so sprožilci rdečice lahko notranji in zunanji, kot na primer: okolje (mraz, veter, vročina, sonce, onesnaženost…) ali pa preveč začinjena hrana, alkohol, kava, hormonsko neravnovesje, stres, čustva, zdravila … Lahko pa je eden izmed pomembnih krivcev tudi uporaba neustreznih kozmetičnih izdelkov.

Dokazano pa je, da je največji sovražnik rdečice sonce. Kar 60 % ljudi, ki ima rozaceo, trdi, da sonce močno poslabša stanje njihove kože. Namreč, sonce segreva našo kožo in tako širi kapilare, ki so posledično še bolj izrazite in vidne.

Kako negovati kožo, ki je nagnjena k rdečici?
K izboljšanju težav z rdečico obraza vsekakor pripomore ustrezna nega. Laboratorij BIODERMA je kreiral posebno linijo izdelkov, namenjeno izključno koži, nagnjeni k rdečici.

Izjemno pomembno je, da vedno sledimo vsem korakom pri negi kože. Najpomembnejši korak je priprava kože na nadaljnjo nego, torej vsakodnevno temeljito čiščenje kože zjutraj in zvečer. Nato zjutraj nadaljujemo z nanosom ene izmed krem – neobarvana krema ali BB krema, zvečer pa nanesemo izključno neobarvano kremo. V toplejših mesecih, torej od marca pa tja do septembra, moramo nujno poskrbeti za visoko zaščito kože s Photoderm AR. Ta izdelek je primeren tudi za različne športne aktivnosti, pa tudi, ko gremo plavat, saj je vodoodporen.

Izdelki so hipoalergeni, nekomedogeni, predvsem pa so nežni in visoko tolerantni. Zato kože ne dražijo in ne povzročajo srbečega ali pekočega občutka. Zmanjšujejo že obstoječo rdečico in preprečujejo njen nadaljnji razvoj z uravnavanjem biološkega dejavnika, odgovornega za širjenje žil (VEGF – žilnega endotelijskega rastnega faktorja).

S kombinacijo intenzivnih pomirjujočih sestavin, kot sta zeleni čaj in soja (patent ROSACTIV), izdelki ovirajo produkcijo VEGF ter tako preprečujejo in zmanjšujejo rdečico ter ščitijo krvne kapilare. Ksilitol in glicerin poskrbita za temeljito vlaženje in prijeten občutek na koži, medtem ko za pomiritev poskrbijo alantoin, izvleček iz sladkega korena in olje oljne ogrščice. BB krema in izdelek za zaščito kože pred soncem iz linije Photoderm pa poleg navedenih sestavin vsebujeta tudi zaščitni faktor in sicer SPF 30 oziroma SPF 50+.

 > NA IZDELKE 

BB krema, ki jo priporoča tudi Neisha
BB krema za občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici, je eden izmed najbolj prodajanih izdelkov Laboratorija Bioderma. Poleg tega, da biološko zmanjšuje rdečico in preprečuje njen nadaljnji razvoj, jo tudi nežno prekrije in zaščiti pred soncem s SPF 30, zato je odlična izbira za dnevno nego.

“Preizkusila sem milijon BB krem, a Biodermina je najboljša. Sploh za mešano kožo, nagnjeno k rdečici. Krasno matira in s kančkom korektorja povsem nadomesti puder.”
Neisha, pevka

 > NA PROIZVOD Neisha Sensibio AR BB