Nega telesa – korak za korakom

Nega telesa – korak za korakom

Koža je veliko več kot le pokrivalo našega telesa. Predstavlja zaščitno pregrado med telesom in različnimi vplivi iz okolja, ohranja ravnovesje tekočin in pomaga uravnavati telesno temperaturo. Zato je, tako kot za kožo obraza, treba ustrezno skrbeti tudi za kožo našega telesa.

Naša koža ima rada rutino, zato moramo za vsakodnevno nego izbirati izdelke, ki jo bodo nahranili ter ji zagotovili potrebno navlažitev in svežino. Pri tem upoštevajte naslednje:

  • Osnovni koraki nege so: čiščenje, piling, hranjenje, osvežitev in predvsem vlaženje.
  • Sestavine izdelka za nego morajo biti koži sorodne, torej naravnega izvora, sicer negativno vplivajo tako na kožo kot tudi na naše zdravje. Koža namreč absorbira 60 % vsega, kar nanesemo nanjo.
  • Teksture izdelkov za nego telesa morajo biti nežne, saj bo tako njihova uporaba lažja in prijetnejša.
  • Osvežujoča dišava izdelkov vam bo pomagala pri izzivih hitrega vsakdanjega življenja.

Čiščenje

Ko govorimo o ustrezni negi telesa, najprej pomislimo na dobro higieno.

Izziv izdelkov za čiščenje je ohranjati optimalno razmerje med učinkovitim čiščenjem kože – preprečevanjem kopičenja nečistoč in blokiranja por – in ohranjanjem naravnih funkcij kože. Poleg tega morajo izdelki za čiščenje kože zagotoviti najboljšo možno učinkovitost izdelka za nego, ki ga nanesemo po čiščenju.

Piling

Naša koža se nenehno obnavlja, natančneje vsakih 28 dni. Lepa koža je rezultat ravnovesja med nastajanjem novih celic in sočasnim odstranjevanjem odmrlih. Včasih ta cikel ni uravnotežen, kar vodi do kopičenja starih celic, koža izgubi sijaj in postane groba.

Reden piling je zato izjemno pomemben korak pri negi kože, saj odstranjuje presežek odmrlih celic in daje novi, mladi koži priložnost, da zablesti. Poleg tega pa mlada koža lažje absorbira aktivne sestavine, ki jih vsebujejo izdelki za nego.

Piling ne sme biti preveč agresiven, ohranjati mora hidrolipidni film kože, da se prepreči izsušitev. Za maksimalno učinkovitost je piling idealno narediti enkrat ali dvakrat tedensko.

Vlaženje

Vlaženje je brez dvoma najpomembnejši korak v vsakodnevnem lepotnem ritualu. Dobro navlažena koža odraža zdravje, svežino in mladost.

Hranljiva nega

Koža ima predvsem zaščitno funkcijo. Naše telo ščiti pred zunanjimi vplivi, bakterijami, virusi, UV sevanjem, opravlja pa tudi funkcijo termoregulacije. S starostjo koža izgublja lipide, s čimer njena zaščitna funkcija oslabi. Koža postane suha, izgubi prožnost in močneje reagira na ostre zunanje dejavnike. Zato je izredno pomembno nadomestiti lipide, to je maščobo, s pomočjo naravnih hranilnih snovi. Najboljša izbira so rastlinska olja.

Osvežitev

Temeljna funkcija znojenja je uravnavanje telesne temperature – organizem se z izločanjem znoja poskuša ohladiti. Znojenje se najpogosteje poveča pri fizični aktivnosti, pri višji temperaturi zraka, pa tudi v stresnih, napetih ali čustvenih situacijah.

Čeprav sam znoj nima vonja, se v stiku z bakterijami ustvari neprijeten vonj, ki je moteč tako za nas kot za ljudi okoli nas.

Nekateri se potijo manj, drugi bolj, navadno pa so problematična mesta dlani, stopala, čelo, prsni koš in še posebej pazduha.

Prav področje pazduhe ima specifične fiziološke lastnosti – veliko število žlez lojnic in okluzij z izločanjem znoja ustvari višji pH, ki prispeva k rasti bakterij.

Na trgu obstajajo različni izdelki, ki preprečujejo znojenje in nadležne vonjave, delimo pa jih na:

Antiperspirante (vsebujejo aluminijeve hidrokloride), ki blokirajo pore, s tem pa preprečijo znojenje in rušijo naravni proces uravnavanja temperature;
Dezodorante, ki ne vsebujejo aluminija, vendar s skrbno izbranimi sestavinami naravnega izvora delujejo na bakterije, zaradi katerih nastajajo neprijetne vonjave, in absorbirajo vlago.

KOLEKCIJE ZA NEGO TELESA

Oddajte svoj komentar