•  OBČUTLJIVA KOŽA
•  SUHA KOŽA
•  MASTNA KOŽA
•  DEHIDRIRANA KOŽA
•  POŠKODOVANA KOŽA
•  OTROŠKA KOŽA
•  LASJE IN LASIŠČE
•  KOŽA IN SONCE

Koža in sonce


Zakaj se morate zaščititi pred soncem?

Sonce oddaja vrsto svetlobnih žarkov, ki so sestavljeni iz različnih elementov: kozmičnih žarkov, gama žarkov, rentgenskih žarkov, ultravijoličnih žarkov (UV) (vsebuje UVA, UVB in UVC žarke), vidnih žarkov, infrardečih žarkov (IR) in radijskih valov.

Zrak prefiltrira žarke, a jih dve tretjini še vedno doseže zemljo. Kozmični žarki, gama žarki, rentgenski žarki in UVC žarki niso združljivi z življenjem in ne dosežejo površja zemlje. Izmed žarkov, ki dosežejo zemljo, le UVA, UVB, vidni in infrardeči žarki vplivajo na naše telo.
Ti žarki včasih delujejo tudi pozitivno: UVB žarki pomagajo proizvajati vitamin D, ki je bistvenega pomena za utrditev kalcija v kosteh, vidni žarki delujejo antidepresivno, infrardeči žarki pa povzročajo toploto, kar privede do povišanja temperature kože (alarmni znak, ki nam pomaga izogniti se opeklinam).

Vendar pa so UVA in UVB žarki ob preveliki izpostavljenosti soncu lahko zelo škodljivi. V kratkem času povzročijo opekline in sprožijo fotoobčutljive reakcije (patološki simptomi kože, ki so povezani z interakcijo zunanjih dejavnikov in sonca v koži). V daljšem časovnem obdobju pa UVA in UVB žarki povzročajo staranje kože in nastanek kožnega raka.

Zaključek: prevelika izpostavljenost soncu je lahko zelo nevarna!

Kaj je ten?

Ten je prilagoditvena reakcija, obramba kože pred napadi sonca, ki jo sprožijo UVB žarki in ne zagotavlja neprehodnega ščita. Dejstvo, da smo porjaveli, nas pogosto ščiti pred opeklinami, vendar pa se vseeno ne smemo predolgo izpostavljati soncu, ker lahko pride do dolgotrajnih posledic (kožnega raka).

Zakaj vsi tipi kože ne porjavijo na enak način?

Vsak tip kože se drugače odzove na sončne žarke, ker ima vsak posameznik svojo stopnjo fotoobčutljvosti, ki je značilna za njegov fototip.

Kaj je fototip in kako je določen?

Fototip je kakovost odziva posameznika na delovanje sončnih žarkov. Poznamo 6 fototipov, ki so določeni v skladu s poltjo, z barvo las, s prisotnostjo ali neprisotnostjo efelid (pegic), s posameznikovo nagnjenostjo k sončnim opeklinam ali na drugi strani s posameznikovo nagnjenostjo k porjavelosti.

• Fototip I: mlečna polt (rdečelasci), je vedno opečena, nikoli ne porjavi in je polna pegic.

• Fototip II: svetla polt, vedno porjavi, včasih je rahlo porjavela, ima precej pegic.

• Fototip III: svetla do mat polt, včasih je opečena, vedno porjavi (srednje močna porjavelost), ima le nekaj pegic.

• Fototip IV: mat polt, ni nikoli opečena, vedno porjavi (močna porjavelost), nima pegic.

• Fototip V: temna polt, ni nikoli opečena, vedno porjavi (zelo močna porjavelost), nima pegic.

• Fototip VI: črna polt, ni nikoli opečena, nima pegic.

Nižji kot je vaš fototip polti (fototip III, zlasti fototip I in II), višji zaščitni faktor za fotozaščito potrebujete.

Kako se lahko zaščitite pred škodljivimi učinki sonca?

Upoštevati je potrebno določeno število varnostnih ukrepov.

• Ne izpostavljajte se soncu, ko so sončni žarki najmočnejši. Višje je sonce na nebu, močnejše je ultravijolično sevanje. Poleti je v Zahodni Evropi to med 11. in 16. uro.

Nasploh se ni priporočljivo cel dan sončiti na plaži.

• Nosite sončna očala z visokim UV faktorjem, klobuk s širokim robom ter ohlapna in dolga oblačila (dolge majice in bermuda hlače ali dolge hlače).

• Ne zaupajte svojim občutkom. Vročino čutite zaradi infrardečih žarkov in ne zaradi UV žarkov, zato je povsem možno, da vas sonce opeče, ne da bi  pred tem imeli občutek, da ste preveč izpostavljeni soncu.

Tudi če je nebo oblačno, morate biti previdni. Oblaki so veliko bolj prepustni za UV žarke kot za infrardeče žarke in svetlobo. Temperatura zraka in svetloba se lahko zmanjšata, tveganje, povezano s ultravijoličnimi žarki, pa ostaja.

V gorah obstaja nevarnost tudi pri zelo nizkih temperaturah. Zaščita, ki jo nudi ozračje, je zmanjšana zaradi nadmorske višine, zato je sonce močnejše (količina absorbiranih UVB v koži se poveča za 4%na vsakih 300 metrov). Poleg tega tudi odboj od snega krepko poveča količino ultravijoličnih žarkov, ki dosežejo kožo (svež sneg lahko odbije 80% UV žarkov).

• Raje ostanite v senci, a ne pozabite, da tudi tam niste popolnoma varni pred soncem. Senca nudi zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki, ne pa tudi pred žarki, ki se odbijejo od tal (trava odbije 3% UV žarkov, pesek med 5 in 25%, sneg 30 – 80% in voda od 5-90 %) in ne pred sončnimi žarki, ki jih razpršijo delci v atmosferi (opoldan je okoli 30 – 50% UV žarkov na koži tistih, ki jih razpršijo molekule v atmosferi).

• Pri visokih temperaturah obstaja enaka verjetnost, da dobi vaš otrok sončarico, kot da ga opeče sonce, zato poskrbite, da pogosto pije.

• Nikoli se ne izpostavljajte soncu, če ste nadišavljeni ali če jemljete kakršnakoli zdravila, ne da bi pred tem vprašali zdravnika ali farmacevta za nasvet.

• Na soncu ne ostajajte dlje časa, tudi če ste si nanesli visok zaščitni faktor. Namen teh izdelkov ni povečati število ur izpostavljanja soncu, ampak zmanjšati tveganja med samo izpostavitvijo.

• Redno si nanesite izdelek s fotozaščito, ki je primeren za moč sonca in za tip vaše kože (fototip).

Kdaj in kako nanašamo izdelek s fotozaščito?

Pred vsakim izpostavljanjem soncu morate v bogatem sloju in enakomerno nanesti izdelek za fotozaščito na vse izpostavljene dele, zlasti na najbolj občutljive: ušesa, nos, usta, vrat, ramena, zgornji del hrbta, tilnik, za koleni, meča in stopala. Nato postopek ponovite na vsaki dve uri ali po kopanju in frotiranju.

Kaj pomeni SPF?

SPF je Sun Protection Factor – Zaščitni faktor pred soncem (ZF) in predstavlja časovni faktor, ki odloži pojav sončnih opeklin pod standardiziranimi pogoji: če sonce oddaja UVA in UVB žarke in če je na kožo nanesenega 2 mg/ cm² izdelka za fotozaščito.

Če je koža brez zaščite opečena po 15-ih minutah, bo s fotozaščitnim izdelkom SPF 10 opečena po 10 x 15-ih minutah, torej po 150-ih minutah. Pogoji morajo biti v obeh primerih enaki.

SPF omogoča določiti sposobnost izdelka za fotozaščito, da si lahko izberemo ustrezen izdelek za svoj fototip v povezavi s pogoji izpostavljanja sončenju.

Ali izdelki za samoporjavitev ščitijo pred nevarnostmi sonca?

Izdelki za samoporjavitev koži  nudijo  zlat lesk, vendar je ne ščitijo pred škodljivimi učinki sonca. Porjavelost  z izdelki za samoporjavitev in porjavelost s sončenjem sta različnega izvora in nimata ničesar skupnega. Izdelek za samoporjavitev ne spodbudi proizvajanja zaščitnega pigmenta v koži (melanina), ampak ustvari umetno obarvanost kože. Po nanosu izdelka za samoporjavitev si morate temeljito umiti roke in nohte, da preprečite madeže na teh delih.

Zato si mora vsakdo, ki uporablja izdelke za samoporjavitev, obvezno pred izpostavitvijo soncu nanesti izdelek s fotozaščito.

Kako lahko podaljšate obstojnost porjavelosti?

Predvsem morate ten pridobiti postopoma, da se koža ne začne luščiti. Ko je vaša koža že porjavela, nadaljujte z zmernim sončenjem in kožo vsak dan navlažite z losjonom za po sončenju.

Delovanje losjona lahko okrepite s prehranskimi dopolnili, ki so bogati s sestavinami, ki kožo vlažijo in podaljšujejo obstojnost tena.

Ali lahko kožo pred izpostavljanjem soncu pripravimo na sončenje?

Nekaj tednov pred izpostavljanjem soncu lahko začnete jemati prehranska dopolnila, ki vsebujejo aktivne sestavine za vlaženje in prestrukturiranje. To bo preprečilo pojav suhe kože in okrepilo barierno funkcijo kože. Uporaba prehranskih dopolnil je predvsem priporočljiva za tiste, katerih koža je občutljiva na sonce.