•  OBČUTLJIVA KOŽA
•  SUHA KOŽA
•  MASTNA KOŽA
•  DEHIDRIRANA KOŽA
•  POŠKODOVANA KOŽA
•  OTROŠKA KOŽA
•  LASJE IN LASIŠČE
•  KOŽA IN SONCE

Dehidrirana koža


Kakšno vlogo igra voda v našem telesu?

Tako kot zrak je tudi voda bistvenega pomena za naša življenja. Predstavlja okoli 65% celotne teže odrasle osebe, zato oseba, ki tehta 70 kg, vsebuje okoli 45 litrov vode, od tega jo je kar 15% v koži.

Voda v koži ima bistveno vlogo. Predstavlja rezervoar, iz katerega drugi organi črpajo vodo. Koža prav tako predstavlja povezavo z zunanjim svetom: voda se premika iz usnjice na površje in z razpršitvijo prepoji različne plasti. Ta pretok vode se imenuje IWL (nezaznavna izguba vode).

Rožena plast (zgornja plast povrhnjice), ki jo na površini naravno ščiti hidrolipidni film, omejuje izhlapevanje vode. Če je ta fiziološka ovira kakorkoli poškodovana, se nezaznavna izguba vode poveča, zato postane koža dehidrirana.

Kakšna je dehidrirana in občutljiva koža?

Koža je napeta in neudobna, pri čemer je intenzivnost in vztrajnost različna, polt pa izgubi svoj sijaj. Posledično je bolj krhka in reaktivna.

Zakaj postane koža dehidrirana in občutljiva?

Vzroki so različnega izvora: okoljski dejavniki (onesnaženje, klima…) in podnebne razmere (veter, temperaturna nihanja, sonce…). Koža lahko postane dehidrirana tudi zaradi psihološkega šoka ali hormonskih motenj, prav tako je lahko posledica naravnega staranja kože.

Kakšna je najboljša higiena dehidrirane in občutljive kože?

Vsako jutro in vsak večer kožo očistite z nežnim izdelkom, ki ne odstranjuje maščob (upošteva barierno funkcijo kože) in je obogaten z vlažilnimi aktivnimi sestavinami. Kožo pred nanosom izdelka za nego kože temeljito in nežno osušite.

Ne uporabljajte navadnih mil, ki povrhnjico izsušijo in dražijo.

Kakšne izdelke za nego uporabiti za dehidrirano/zelo dehidrirano in občutljivo kožo?

Zjutraj in zvečer v bogatem sloju nanesite izdelek za nego kože, ki je obogaten z aktivnimi sestavinami, ki ponovno navlažijo kožo in posledično obnovijo kožno bariero. Koža bo ponovno postala sijoča, prožna in udobna, njena odzivnost na dražljaje pa se bo zmanjšala.

Poskrbite, da temperatura v stanovanju ne bo previsoka, saj to izsuši zrak in posledično poškoduje kožo. Kožo navlažite tudi od znotraj. Dnevno spijte 1.5 litra vode (razen, če vam zdravnik ne svetuje drugače).