•  OBČUTLJIVA KOŽA
•  SUHA KOŽA
•  MASTNA KOŽA
•  DEHIDRIRANA KOŽA
•  POŠKODOVANA KOŽA
•  OTROŠKA KOŽA
•  LASJE IN LASIŠČE
•  KOŽA IN SONCE

Mastna koža


Kako prepoznate mešano ali mastno kožo?

Mastna koža ima debelejšo teksturo, razširjene pore ter pust, masten in svetleč izgled. To je posledica prevelike količine sebuma, zaradi česar na koži pogosto nastanejo nepravilnosti/madeži, kot so ogrci ali rdeči mozolji, ki se nahajajo predvsem na osrednjem delu obraza: čelo, nos in brada.

Kako negujemo mešano ali mastno kožo?

Kožo čistite redno, pri tem bodite vztrajni in potrpežljivi. Vsak dan nanesite primeren izdelek za nego kože. Če se pojavi izbruh malih mozoljev, ne izgubite volje, to so le ogrci, ki se počasi odstranjujejo.

Kako nastanejo na koži madeži/nepravilnosti?

Nastanejo zaradi treh, med seboj povezanih dejavnikov: hiperseboreje, hiperkeratinizacije in širjenja bakterij.

• Hiperseboreja: prekomerno izločanje sebuma zaradi hormonskega delovanja v puberteti. Koža postane mastna in sijoča.

• Hiperkeratinizacija: močno povečanje kožnih celic preprečuje izločanje sebuma, kar povzroči tvorbo komedonov, in sicer ogrcev (odprti komedoni) in mikrocist (zaprti komedoni).

• Širjenje bakterij: sebum zagotavlja idealno prehransko okolje nekaterim bakterijam, zlasti Propionibacterium acnes (P. acnes). Ta se razmnožujejo globoko v porah, kjer povzročijo vnetje. Ogrci se nato spremenijo v boleče rdeče mozolje, ki se imenuje papule.

Kako lahko preprečimo in zmanjšamo nastanek nepravilnosti na koži?

Upoštevati je potrebno določena osnovna pravila za čiščenje in nego kože: kožo je potrebno vsak dan nežno očistiti in ji nuditi primerno nego.

Kako je najbolje očistiti mešano in mastno kožo?

Z nežnim in primernim izdelkom, ki ne odstranjuje lipidov, kožo vsak večer sistematično očistite in/ali odstranite ličila z obraza; postopek zjutraj ponovite. Nato kožo nežno osušite. Nikoli se ne dotikajte kože ali mozoljev, saj se tako stanje le poslabša in nastanejo lahko brazgotine.

Kako brez zdravljenja preprečiti, da bi mastna koža postala dehidrirana?

Če se dermatološko zdravite, na sami koži ali s tabletami, ki jih zaužijete, in to kožo izsuši, je priporočljivo vsak dan uporabiti primeren dodaten izdelek za nego, ki bo vlažil kožo in ustnice.

So ličila združljiva z mešano ali mastno kožo?

Da, če uporabljate izdelke, ki so primerni za vaš tip kože in so  testirani kot nekomedogeni. Vendar pazite: pomembno je, da ličila natančno odstranite! Uporabite posebno nežne izdelke za čiščenje.

Se ljudje z mešano ali mastno kožo lahko izpostavljajo soncu?

Pazite se sonca! Sonce sicer posuši mozolje in nepravilnosti pod tenom izginejo, tako da koža izgleda čista in gladka. Vendar pa sonce s časovnim zamikom poveča nepravilnosti, saj  povzroči odebelitev rožene plasti, kar pripelje do zadrževanja celic in sebuma. To zaviranje neizogibno povzroči resne izbruhe na koži takoj, ko ten izgine.

V izogib neprijetnim presenečenjem po počitnicah, med sončenjem kožo redno mažite s posebnim zaščitnim faktorjem, vsaj ZF 20. Uporabite nemasten sprej, ki se preprosto nanaša.

Ali morajo ljudje z mešano ali mastno kožo paziti na prehrano?

V nasprotju s splošno veljavnimi idejami, pri prehrani ni potrebno paziti. Poskrbite le, da jeste uravnoteženo prehrano in pijete veliko vode: 1.5 l  na dan (razen, če vam zdravnik ne svetuje drugače).